[...] nie. A Parabolan? No właśnie. Choć jest to tylko nazwa produktu handlowego bardzo często stosuje się ją wymiennie z nazwą związku aktywnego w nim zawartego. Ma to swoje źródło w historii. Parabolan produkowany był od początku lat 80 do roku 1997 przez francuski koncern farmaceutyczny Negma (ta informacja jest dość ważna, ponieważ do dziś na [...]
Jak zwiększyć objętość komórek mięśniowych? Oto cztery sprawdzone sposoby, dzięki którym możesz jak najszybciej osiągnąć przyrost beztłuszczowej masy ciała. Niektórzy już to wiedzą, niektórzy nie. Zawsze jednak ciekawa naukę można wyciągnąć. Sposób 1. KREATYNA. Najważniejszym suplementem zwiększającym objętość komórki jest monohydrant kreatyny. [...]
[...] Staki witaminowe - źródła dodatkowych mikroelementów powinniśmy dbać aby minerały były w formie chelatów gdyż są lepiej przyswajalne - odżywki białkowe - stanowią doskonałe źródło szybkich aminokwasów w okresie około treningowych ich rola jest bardzo ważna, należy spożywa białka oparte na serwatce, jajach i kazeinie miraceralnej a unika odżywek [...]
[...] ni-skowęglowodanową wie jak trudno jest na niej wytrzymać z powodu głodu i obniżonej sprawności intelektualnej. By zapobiec tym dwóm problemom można stosować lecytynę jako źródło tłuszczu. Spożywanie tłuszczu działa ponadto korzystnie na proces wytworzenia ketozy. Stosuj jedną łyżeczkę od herbaty pięć razy dziennie podczas posiłków. Dawkę tę [...]
[...] wielką różnorodnością produktów roślinnych o bardzo zmiennym składzie: chlebem, zbożami, owocami i warzywami oraz wieloma produktami przetworzonymi. Stanowią one nie tylko źródło węglowodanów - głównych składników energetycznych naszego pożywienia - ale odgrywają także zasadniczą rolę w zaopatrzeniu organizmu w białka, błonnik po-karmowy, [...]
[...] treningiem spożyj białko serwatki, gdyż zawiera ono dużo aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA). Są to trzy aminokwasy, które zużywane są przez prace mięśni jako źródło energii, kiedy zmniejsza się rezerwa glikogenu, dzięki temu oszczędza się białko czyli mięśnie w organizmie. Następnie BCAA mają korzystny wpływ na poziom hormonu [...]
[...] i innych zasobów dla tych, którzy chcieliby przeczytać bardziej szczegółową analizę ów problemów, badań. Wypisałem również listę ich pochodzenia, lub to, co ja uważam za źródło tych mitów. Uporałem się z każdym mitem wiele razy wcześniej na tej właśnie stronie, ale byłoby dobrze mieć wszystko w jednym miejscu. Nawet jeśli nie śledzisz mnie od [...]
[...] jest więc bardzo podobny do występującej w roślinach skrobii. Człowiek dysponuje dwoma zbiornikami tego związku: wątrobowym i mięśniowym. ->Ten pierwszy stanowi źródło glukozy, zabezpieczającej pracę układu nerwowego oraz wykorzystywanej przez krwinki czerwone (glikogen odpowiedzialny głównie za utrzymanie właściwego poziomu glukozy [...]
Z pewnością kazdy z was chciał kiedys poprawić ,jakis element rzemiosła piłkarskiego,lecz nie wiedział jak się za to zabrać pisząc tą prace mam zamiar wam w tym pomóc ,w osiągnięciu wyznaczonych celi,rozwoju piłkarskim.Stworze fikcyjną(ynternetową ) postać ,model na podstawie którego będzie wam lepiej wczuć się w świat trenigu. Mojim [...]
[...] i idealne wydaje się obniżenie spożywania wegolowodanów. Organizm zdaje sobie sprawę, że nie ma już węglowodanów które mógłby zamienić w energię, więc musi znaleźć inne źródło - tłuszcz. I o to nam właśnie chodzi! Ten proces zachodzi w stanie ketozy. Stan ten wystepuje wtedy gdy w wątrobie nie ma glikogenu i zaczyna się produkcja ketonów [...]
[...] wzrost utrzymujący się przez dłuższy czas. Poza tym spożyta kazeina w większym ( o 34% ) niż serwatka jest wykorzystana do syntezy białka i nie ulega utlenianiu jako źródło energii. Dlatego lepiej jest jeść oba rodzaje białek. Za każdym razem, gdy organizm potrzebuje rosnąć, naprawiać czy wymieniać tkanki lub komórki, potrzebne jest [...]
[...] wzrost utrzymujący się przez dłuższy czas. Poza tym spożyta kazeina w większym ( o 34% ) niż serwatka jest wykorzystana do syntezy białka i nie ulega utlenianiu jako źródło energii. Dlatego lepiej jest jeść oba rodzaje białek. Za każdym razem, gdy organizm potrzebuje rosnąć, naprawiać czy wymieniać tkanki lub komórki, potrzebne jest [...]
[...] związkiem pełniącym rolę nośnika energii w organizmie. Jej naturalne źródła to przede wszystkim mięso i ryby. Wraz ze znaną substancją ATP kreatyna tworzy natychmiastowe źródło energii dla nawet najbardziej obciążonego organizmu. Kreatyna spalana jest znacznie wcześniej w mięśniach niż węglowodany i tłuszcz. Creatine B1, zawiera duże stężenie [...]
Witam stworzyłem taki artykuł o diecie co i jak.Informacje są z różnych zródeł jeśli coś jest zle napisane prosiłbym żeby to napisał to poprawie. Może komuś się przyda ten artykuł. Jeśli się nie bedzie podobał albo jest zły to prosze moderatora o skasowanie tego tematu z góry dziękuje. Dieta na mase Chciałbyś zdobyć dodatkowe kilogramy miesni(jak [...]
Czy ktoś z was tutaj próbował Żywienia Optymalnego? Zdajcie jakieś relacje odnośnie tego żywienia. Dzięki! "KULTURYSTA OPTYMALNY A "ZŁOTA PROPORCJA" W internecie i nie tylko dominują głosy mówiące, że diety tłuszczowe nie sprawdzają się w budowaniu masy mięśniowej oraz siły. Jednak doświadczenia guru kulturystycznego i dietetycznego Vinca Girondy [...]
[...] ATP musi zostać przekształcone w ADP (adenozynodwufosforan), by mogła zostać uwolniona energia. To z kolei pozwala na skurcze mięśniowe. Aby przekonwertować ADP z powrotem w źródło energii, czyli ATP, potrzeba fosfokreatyny (CP). Tak więc, im więcej jest dostępnej CP, tym następuje większa regeneracja ADP do ATP i większa wydajność pracy mięśni. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] odżywianie/brak chorób metabolicznych etc.). WĘGLOWODANY – ich znaczenie oraz pochodzenie w naszej diecie Węglowodany – stanowią dla naszego organizmu najważniejsze źródło energii (pomijam teraz diety ektogeniczne etc.), obok białek stanowią ważny element składowy naszych tkanek. W przypadku kiedy niedojadalibyśmy brak odpowiedniej [...]
[...] energii przez organizm. Wątroba zaczyna je produkować, kiedy wyczerpują się jej zapasy glikogenu - domyślnego źródła energii. Czy to oznacza, że jest to podrzędne źródło energii? Wręcz przeciwnie. Wygląda na to, że wiele organów - w tym mózg - czuje się na niej o wiele lepiej, a wręcz ją uwielbia, zyskując wiele korzyści. Dlaczego tak [...]
[...] roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany) oraz tłuszcz z ryby, które różnią się od siebie rodzajem i ilością kwasów tłuszczowych. W to jednak zagłębiać się nie będziemy. Jako źródło białka, i to w każdym posiłku, mogą posłużyć: jaja kurze, mięso, ryby. Nabiał spożywamy najlepiej w niewielkich ilościach, bądź wcale. Ogółem: Płatki owsiane - cukier [...]
[...] materiałem zapasowym (w świecie roślin analogiczną funkcję pełni skrobia). Człowiek dysponuje dwoma zbiornikami tego związku: wątrobowym i mięśniowym. Ten pierwszy stanowi źródło glukozy, zabezpieczającej pracę układu nerwowego oraz wykorzystywanej przez krwinki czerwone (glikogen odpowiedzialny głównie za utrzymanie właściwego poziomu glukozy [...]